Jak zavalit schránku spamem? Zn.: Volby 2012

12. 09. 2012 21:37:43
V Pirátské straně mám letos na starosti administrativu krajských voleb. Každý ví, že politická strana podává na úřad kandidátku, kterou pak úřad převede na volební lístek, aby lidé mohli hlasovat. Zdánlivě jednoduchý úkon má však v roce 2012 řadu zapeklitostí. Skoro jako bychom žili v době potrubní pošty.
Volební lístky
Volební lístkyWikipedia, uživatel ŠJů

První věc je dost legrační: Ve věcech kandidátní listiny nesmí s úřadem jednat nikdo jiný než volební zmocněnec, kterého si strana jmenuje. Je podivné, že ve volbách nesmí po podání kandidátní listiny podepisovat úkony ani předseda. Pokud si zmocněnec postaví hlavu a kandidáty odvolá, ani předseda strany proti tomu nic nezmůže. Zmocněnce sice jde odvolat a pak nastupuje náhradník, který byl na kandidátní listině uveden, ale ten již provedené úkony nenapraví. Co se stane, pokud náhradník umře, to neví nikdo.

Dobře, už víme, že kandidátku podává zmocněnec. Ale jak je to s věkem kandidátů, který musí být na ní uveden? Věk se podle ministerstva vnitra musí uvádět ke dni podání kandidátní listiny, aby následně úřad celou kandidátku přepočítal a spočítal věk ke dni voleb, který je uveden na lístku. Poněkud absurdní, že?

Máme kandidátku podanou, lístky vytištěné. Kdo dohlédne na spravedlivé volby? Od toho jsou tu okrskové volební komise. Každá politická strana, jejíž kandidátní listina byla do voleb registrována, může do každé okrskové volební komise delegovat jednoho svého zástupce. Okrskových volebních komisí se v celostátních volbách víc jak 10000.

A víte, co je úplný mor? Každá obec má povinnost poslat každému zmocněnci obálku s informací, kde jsou v jejím obvodu okrskové volební komise. Obce nemohou ohlásit údaje statistickému úřadu, který by informace zveřenil online s možností vyhledávání. Ne, každá z 5000 obcí musí poslat dopis nějakým 20 zmocněncům politických stran. To jsou 3 miliony korun za poštovné za celou republiku. Ale co je horší, zmocněnci v jednom kraji přijde třeba 300 dopisů, které mu zavalí schránku. A to jak fyzickou, tak e-mailovou, tak datovou.

Letos jsem poslal do datových schránek 228 obcí delegace víc jak 500 lidí, kteří si tak přijdou na hezkých 650000 korun, protože výše odměny jednoho člena okrskové volební komise činí asi 1300 Kč. Piráti naproti tomu díky datové schránce ušetřili nějakých 6000 Kč.

Problém nastal, když mi různé vesničky a městečka totálně zaplavily jak datovou schránku, tak e-mail. Z některých vesnic mi dokonce volali. Některé v rozporu se zákonem posílaly obálky do schránky, což u lidí, kteří mají zřízenu datovou schránku nesmí. Uznejte, že volební zmocněnec by neměl čelit náporu stovek obcí.

Pokud by se podařilo celý systém elektronizovat (tím nemyslím samotné volby, které by měly být tím posledním, co bude elektronizováno), ušetřilo by se spousta peněz, práce a nervů jak zmocněncům, tak úředníkům. Podobně by se mohl elektronizovat systém petic, které jsou nutné například pro svolání referenda a pro projednání otázky politiky.

Bohužel systém voleb je dnes natolik komplikovaný, že brání zapojení více lidí do politiky. A to ani nemluvím o kampani, kterou lze těžko vést bez některé reklamní firmy, které vybírají poplatky za plakátování veřejného prostranství.

Dokud se systém nepřizpůsobí novým technologiím, těžko můžeme očekávat nějakou změnu v politicích, které produkuje.

Autor: Jakub Michálek | středa 12.9.2012 21:37 | karma článku: 16.49 | přečteno: 1075x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Politika

Jiří Žamboch

Putinovo dnešní vojenské srovnání NATO a Ruska záměrně kulhá.Situace Ruska je o dost lepší

Dnešní srovnání NATO Putinem dalším chytrým Putinovým tahem.Prohlášení "Rusko vydává desetkrát méně na obranu než Spojené státy, tak je ruský útok na NATO nesmyslný." má ukolébat veřejnost evropských členů NATO.Je to však jinak.

28.3.2024 v 20:10 | Karma článku: 8.47 | Přečteno: 195 | Diskuse

Jan Pavelec

ČR má se svým upoceným pojetím liberalismu 200 let zpoždění.

Podle Listiny základních práv a svobod se Česká republika nesmí vázat na jakoukoliv výlučnou ideologii či náboženské vyznání, a podle Ústavy má být státem sociálním, nikoliv (neo)liberálním.

28.3.2024 v 15:50 | Karma článku: 13.75 | Přečteno: 208 | Diskuse

Jan Bartoň

Přichází nový věk – volíme mezi tragédií a realismem

Pan Václav Vlk starší uveřejnil skvělý komentář k současné mezinárodní situaci pod titulkem Přichází nový věk tragédie. Abychom předešli tragédii, musíme zvolit realismus.

28.3.2024 v 10:00 | Karma článku: 28.85 | Přečteno: 617 | Diskuse

Petr Duchoslav

Ruský břeh Roberta Fica

Jsem proslovenský, dělám vlasteneckou a suverénní politiku, vše jen pro národ. Tak by se stručně dala charakterizovat politika staronového premiéra Roberta Fica. Zní to sice líbivě, ale realita je bohužel jiná.

27.3.2024 v 9:24 | Karma článku: 25.27 | Přečteno: 529 | Diskuse

Petr Štrompf

Utažený kremelský šroub. Stržený závit pak způsobí pohromu

Islamisté vraždící v Moskvě. Mrtví na obou stranách ukrajinské fronty. Represe režimu, žijícího ve strachu o sebe samého. Šrouby stále utahuje a bude je utahovat ještě víc.

26.3.2024 v 17:34 | Karma článku: 18.93 | Přečteno: 472 | Diskuse
Počet článků 18 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 1827

Jakub Michálek je zastupitel hl. m. Prahy za Piráty, profesí právník se zálibou v autorském právu a svobodném přístupu k informacím.

Seznam rubrik

Oblíbené blogy

více

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...