V dnešních volbách rozhodnou nevoliči

Na Praze 2 a 3 probíhá dnes druhé kolo voleb do Senátu. Ano, to jsou ty volby, kde rozhoduje ve druhém kole asi 23 % voličů. Jeden hlas má proto „čtyřikrát“ větší váhu. Letos mají občané Prahy 2 a 3 na výběr mezi Stanislavem Křečkem, 74, který se zaměřuje na bytové právo, a Liborem Michálkem, 43, který se zaměřuje na boj s korupcí.

Libor Michálek se proslavil zejména tím, že několikrát zdokumentoval korupci na velkých státních úřadech a podal na vlivného poradce, kteří chystal miliardovou provizi za bankovní úvěr, trestní oznámení. Proti Michálkovi kandiduje Stanislav Křeček, který je současný poslanec.

Do pozornosti médií vstoupil Stanislav Křeček výrazněji, když neoprávněně užíval akademický titul JUDr., ačkoliv nevykonal rigorózní řízení; zkoušku si později dodělal. Libor Michálek vedle magisterského titulu z vysoké školy získal manažerský titul MPA, který se uděluje absolventům postgraduálního studia veřejné správy.

Libor Michálek představil poměrně zajímavý koncept kampaně. Oproti ostatním kandidátům vynikl zejména jeho transparentní účet, tj. zcela průhledné financování kampaně. Všechny dary na kampaň i výdaje jsou uvedeny na bankovním účtu, který banka zveřejňuje online, a všechny faktury jsou naskenované na Internetu. Transparentní účet byl podmínkou Pirátů, aby Michálkovu nominaci podpořili.

Michálek nemá vítězství zdaleka jisté

V boji proti kandidatuře Libora Michálka vznikla zajímavá koalice – spojila se ČSSD a ODS. Neúspěšná kandidátka ODS Kozumplíková označila Libora Michálka za „udavače“ a doporučila volit Křečka.

(To je ostatně pro působení ODS charakteristické: Nerozporuje, že došlo k nekalým věcem. Vidí ale problém v tom, že někdo odmítá politické mafiány krýt. To, že ohlášení úplatku nařizuje zákon, je jaksi vedlejší.)

ODS tak dala ústy své neúspěšné lídryně svým příznivcům povel, aby zamířili k urnám a volili úplný názorový opak, tedy ČSSD. Stanislav Křeček se podle hlasování v poslanecké sněmovně shodoval s poslaneckým klubem ČSSD asi v 60 % případů.

Ani koalice Pirátů, Strany zelených a KDU-ČSL není bezrozporná, ale zvolený kandidát se bude v hlasování stejně rozhodovat podle svého vědomí a svědomí. Libor Michálek přitom chce vycházet ze svých volebních tezí, které představil na začátku kampaně.

Kvůli nízké volební účasti budou mít hlasy ve druhém kole senátních voleb mnohem větší váhu, ve volební aritmetice totiž může rozhodnout jen pár hlasů. Rozdíl mezi oběma kandidáty v prvním kole činil jen asi 1500 hlasů. České volby již několikrát přinesly případy, kdy o mandátu rozhodlo několik desítek hlasů.

Pro úplnost dodávám, že volební teze Libora Michálka jsou na jeho webových stránkách. Volební teze Stanislava Křečka se mi najít nepodařilo (pokud existují), proto odkazuji aspoň jeho blog.

Autor: Jakub MichálekJakub | pátek 19.10.2012 2:44 | karma článku: 14,12 | přečteno: 1011x