Jakub Michálek

Je odkaz zločin? ptá se Evropská komise občanů

27. 01. 2014 21:48:03
Evropská komise vyhlásila veřejné konzultace ke copyrightu. Pro všechny lobbisty v oblasti copyrightu to znamená největší rej a přesvědčování komise o nezbytnosti copyrightu a jeho přísnějším vynucování. Mají dnes takový vliv, že Evropská komise se musí v konzultacích zcela vážně ptát, zda by se mělo platit za zkopírování i pouhého odkazu.

Je jasné, že v konzultacích si budou stěžovat Ochranný svaz autorský (OSA), Intergram a Dilia, jak zase vydělali málo peněz, a že filmová studia a producenti budou zase tlačit na to, aby se nezkracoval jejich Evropskou unií přiznaný monopol na kopírování děl, který dnes trvá ke stovce let. Do konzultace však mohou zaslat svůj názor i občané, autoři, malí vydavatelé, veřejné knihovny, výzkumná centra, vzdělávací instituce, podnikatelé v oblasti IT, studenti a všichni další, komu současný stav copyrightu komplikuje život.

Tahle konzultace je důležitá. Evropská komise podle výsledků konzultace zváží, zda zpracuje návrh změn copyrightu na evropské úrovni. To by v praxi mohlo znamenat obrovské změny v tom, co smíme a nesmímě dělat s elektronickými daty.

Současná podoba copyrightu v podstatě vychází z mezinárodních smluv z předminulého století, kdy ještě lidé s Internetem moc neuměli. Tato zaostalá právní úprava nás však přivedla do stavu, kdy je nelegální psát české titulky k novému filmu, kdy nejsou v naší zemi dostupná některá videa na YouTube, kdy mají výzkumníci v podstatě zakázáno analyzovat publikovaný obsah pro lingvistické rozbory bez svolení nakladatelů a kdy Evropská komise a nejvyšší soud Evropské unie vážně zkoumá otázku, zda se za zveřejnění odkazu na jinou internetovou stránku má platit zvláštní poplatek.

Musíme zlomit neustálé přituhování režimu sdílení kultury

Pokud mají mít pravidla respekt, musí je Evropská komise uvolnit. Předpis brání tomu, aby lidé sdíleli komerčně nevyužitá díla. Velkým vydavatelským domům v oblasti populární hudby i vědeckých časopisů zajišťují zisky i desítky let po smrti autora. Až do nedávna sice znamenala každá konzultace nebo nová smlouva v oblasti duševního vlastnictví, že přituhuje. Nicméně s pádem mezinárodní smlouvy ACTA v roce 2012 nastal obrat, když řada zemí a nakonec i Evropský parlament odmítl smlouvu ratifikovat.

Teď máme jedinečnou příležitost se zákazem sdílení a nesmyslně dlouhým kopírovacím monopolem něco udělat. Tato konzultace je příležitost ukázat, že chceme po našich zástupcích v Evropské komisi obrat pozitivním směrem k společnosti, která podporuje kreativitu, nikoliv prolobbované zájmy vydavatelských domů.

Na co se Evropská komise ptá?

Evropská komise se občanů a lobbistů (komise jim říká stakeholdři – těmi se rozumí zejména kolektivní správci jako je OSA, vydavatelské domy, vysílací stanice, ale také knihovny, výzkumná centra a jiné veřejné instituce) ptá mimo jiné na následující otázky:

  • Mělo by být zkopírování hypertextového odkazu nelegální, pokud nemáte souhlas vlastníka práv obsahu? (otázka č. 11)
  • Měli byste mít souhlas autora nebo vydavatele také se zobrazením díla na své obrazovce nebo uložení v rychlé vyrovnávací paměti počítače? (otázka č. 12)
  • Měl by být znovu zaveden registrační systém pro díla, na která jejich nositel uplatňuje copyright (otázka č. 15)
  • Chtěli byste zkrátit současnou dobu autorského nebo vydavatelského copyrightu ze současných 70 let po smrti autora? (otázka č. 20)
  • Měli bychom platit autorský poplatek ze soukromých elektronických úložišť pro vlastní obsah? (otázka č. 65)

Vyjádřete svůj názor, jinak nebude mít Evropská komise reprezentativní vzorek

Odpovědět na tyto otázky může i v češtině vyplněním dotazníku, který si stáhnete z internetové stránky Ministerstva kultury, a zašlete ho podepsaný Evropské komisi na e-mailovou adresu generálního ředitelství pro obchod. Vzhledem k tomu, že ostatní politické strany nevyjádřily žádný svůj postoj a reforma copyrightu je jim tedy asi ukradená, případně se dokonce zabývají plány na ještě širší vybírání poplatků, dávám sem odkaz na vyjádření České pirátské strany. Doufám že mě za to nezavřou.

Bohužel oficiální dotazník má osmdesát otázek na několika desítkách stránek formulovaných v nesrozumitelné evropské úředničině. Mnohem jednodušší bude, pokud využite automatizovaný formulář dostupný v češtině například na webu copywrongs.eu/cz/ (křivdy copyrightu). Pokud budeme jen nadávat, tak se nic nezmění. Proto zašlete svůj názor aspoň vyplněním tohoto jednoduchého dotazníku.

Autor: Jakub Michálek | karma: 18.98 | přečteno: 2407 ×
Poslední články autora