Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Vecny.Optimista

24. 9. 2012 8:40
Jako autor nesouhlasim

Já s nakladatelem spolupracuju a každý děláme to, co umíme - a dělíme se o příjem. Je to fér. A je to dobře, já se nechci starat o to, co dělá nakladatel, chci psát. Chápu, že piráti neslyší, nechtěj slyšet, odmítají respekt k právům jiných lidí. V civilizované spoolečnosti prostě platí,že nelze jen tak ukrást práci jiného. Piráti to mají jinak - a proto do civilizované společnosti nepatří. Bez diskuse. Komunismus jsme tu už měli a Piráti nejsou nic jiného než esenciální bolševismus oprášený pro kulisy 21. století. Ale princip je stejný.

1 0
možnosti

roman37i

24. 9. 2012 7:12
Ale ona není povinnost mít nakladatele.

Ta ženská si mohla knihu vydat sama. Řada autorů to tak dělá. Pak se nemusí o případný zisk s nikým dělit. Ale na druhou stranu, ztrátu nesou ze 100%. :-) Takže jediná otázka. Pročpak "rukopis" předala nakladatelství? Žeby pro prachy?

0 0
možnosti

petrph

24. 9. 2012 6:57
no jistě že motivuje nakladatele

protože na jeho straně jsou taky reálné náklady. Když pominu nějaké dodatečné úpravy textu (přidání ilustrací, grafická úprava textu, kontrola textu (u vědeckých a vzdělávacích knih se nezřídka dělají i oponentury než jdou do tisku), tak pak je to nakladatel kdo musí financovat nákup papíru, barev a tisk v tiskárnách. Kdyby přitom měl nést riziko. že toho moc neprodá, protože kdo má o tu knihu zájem, si jí mezitím přečetl zadarmo na webu, tak by asi brzo skončil v bankrotu.

Ono sice by jsme mohli říct, že na tom dnes nezáleží, protože "stejně se nic tisknout nemusí, antož stejně je všechno na webu- a ať si tedy všichni koupěj tydle ajpody"..ale tak volnomyšlenkářsky státní úřady nikde přemýšlet neumí...

0 0
možnosti

Martin V2

24. 9. 2012 6:28
Dlouhý a zmatený

Nějak jsem tam nenašel informaci, že ctěná autorka dostala za svolení vytisknout knihu 100tis. Euro. Tím by bylo hned jasnější, proč si "kopírovací" monopol, chce zajistit, že kniha nebude nikde volně ke stažení.

0 0
možnosti

petluke

24. 9. 2012 1:42
Piráte, já to vidím úplně jinak.

Jako autor dám rozhodně přednost smlouvě s nakladatelem. Vím totiž, že plujeme na stejné lodi a vydávání knih v ČR je riskantní podnik. Stát dostane na DPH víc, než činí nakladatelův zisk. Jestli se z toho nějaký zisk vůbec vyklube (pomíjím slepičí rozhledy, pornografii a kuchařky- tam zisk je)  Ten Tvůj monopol jsem nepochopil. Pokud se dohodnu na vydání díla, uzavřu smlouvu, která definuje podmínky spolupráce. Může jít o licenci na jedno vydání, stejně jako na vydání opakované. Držitelem autorských práv je autor, po jeho smrti práva přechází na dědice a zanikají po sedmdesáti letech. Potom je dílo volné...

1 0
možnosti

John S

26. 9. 2012 10:24
Re: Piráte, já to vidím úplně jinak.

Jako autor máte trochu blíž k tématu, než běžný franta uživatel. Šlo by teda přiblížit, aspoň obecně, kolik procent z prodejní ceny jde autorovi? - já totiž, když počítám, nějakou knížečku, řekněme 128 stran A5, V2 vazba, tak mě v nákladu, řekněme 20 000 vyjde na - circa 50 korun, prodáváme za nějakou standardní cenu, 150CZK... Z Toho mi vychází 150-21 (DPH) = 129 korun - 50 (TISK) = 79CZK pokud je Vaše teze správná, tak by platilo, že nakladatel si vezme z knížky, maximálně 20 korun za kus, takže, podle nějaké běžné matematiky dostáváte 59CZK/ 1 prodaná kniha.

0 0
možnosti

wiki5.5

24. 9. 2012 1:31
a proc mela vubec nakladatele

kdyz to chtela poskytovat zdarma na webu?

2 0
možnosti

Leinad

24. 9. 2012 3:00
Re: a proc mela vubec nakladatele

Správná otázka by byla "proč s ním uzavřela výhradní smlouvu."

Případů kdy někdo něco šíří zároveň v elektronické i tištěné podobě je víc.

2 0
možnosti

falm

24. 9. 2012 1:14
Vy to melete kolem dokola jak kolovrátek

Kdo se má tou grafománií prokousávat, než se dostane k podstatě?

Ve Vašem případě bych zakázal kopírovací monopol myšlenek :-P

0 0
možnosti
  • Počet článků 18
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1827x
Jakub Michálek je zastupitel hl. m. Prahy za Piráty, profesí právník se zálibou v autorském právu a svobodném přístupu k informacím.

Seznam rubrik

Oblíbené blogy