Jakub Michálek

Jak zavalit schránku spamem? Zn.: Volby 2012

12. 09. 2012 21:37:43
V Pirátské straně mám letos na starosti administrativu krajských voleb. Každý ví, že politická strana podává na úřad kandidátku, kterou pak úřad převede na volební lístek, aby lidé mohli hlasovat. Zdánlivě jednoduchý úkon má však v roce 2012 řadu zapeklitostí. Skoro jako bychom žili v době potrubní pošty.
Volební lístky
Volební lístkyWikipedia, uživatel ŠJů

První věc je dost legrační: Ve věcech kandidátní listiny nesmí s úřadem jednat nikdo jiný než volební zmocněnec, kterého si strana jmenuje. Je podivné, že ve volbách nesmí po podání kandidátní listiny podepisovat úkony ani předseda. Pokud si zmocněnec postaví hlavu a kandidáty odvolá, ani předseda strany proti tomu nic nezmůže. Zmocněnce sice jde odvolat a pak nastupuje náhradník, který byl na kandidátní listině uveden, ale ten již provedené úkony nenapraví. Co se stane, pokud náhradník umře, to neví nikdo.

Dobře, už víme, že kandidátku podává zmocněnec. Ale jak je to s věkem kandidátů, který musí být na ní uveden? Věk se podle ministerstva vnitra musí uvádět ke dni podání kandidátní listiny, aby následně úřad celou kandidátku přepočítal a spočítal věk ke dni voleb, který je uveden na lístku. Poněkud absurdní, že?

Máme kandidátku podanou, lístky vytištěné. Kdo dohlédne na spravedlivé volby? Od toho jsou tu okrskové volební komise. Každá politická strana, jejíž kandidátní listina byla do voleb registrována, může do každé okrskové volební komise delegovat jednoho svého zástupce. Okrskových volebních komisí se v celostátních volbách víc jak 10000.

A víte, co je úplný mor? Každá obec má povinnost poslat každému zmocněnci obálku s informací, kde jsou v jejím obvodu okrskové volební komise. Obce nemohou ohlásit údaje statistickému úřadu, který by informace zveřenil online s možností vyhledávání. Ne, každá z 5000 obcí musí poslat dopis nějakým 20 zmocněncům politických stran. To jsou 3 miliony korun za poštovné za celou republiku. Ale co je horší, zmocněnci v jednom kraji přijde třeba 300 dopisů, které mu zavalí schránku. A to jak fyzickou, tak e-mailovou, tak datovou.

Letos jsem poslal do datových schránek 228 obcí delegace víc jak 500 lidí, kteří si tak přijdou na hezkých 650000 korun, protože výše odměny jednoho člena okrskové volební komise činí asi 1300 Kč. Piráti naproti tomu díky datové schránce ušetřili nějakých 6000 Kč.

Problém nastal, když mi různé vesničky a městečka totálně zaplavily jak datovou schránku, tak e-mail. Z některých vesnic mi dokonce volali. Některé v rozporu se zákonem posílaly obálky do schránky, což u lidí, kteří mají zřízenu datovou schránku nesmí. Uznejte, že volební zmocněnec by neměl čelit náporu stovek obcí.

Pokud by se podařilo celý systém elektronizovat (tím nemyslím samotné volby, které by měly být tím posledním, co bude elektronizováno), ušetřilo by se spousta peněz, práce a nervů jak zmocněncům, tak úředníkům. Podobně by se mohl elektronizovat systém petic, které jsou nutné například pro svolání referenda a pro projednání otázky politiky.

Bohužel systém voleb je dnes natolik komplikovaný, že brání zapojení více lidí do politiky. A to ani nemluvím o kampani, kterou lze těžko vést bez některé reklamní firmy, které vybírají poplatky za plakátování veřejného prostranství.

Dokud se systém nepřizpůsobí novým technologiím, těžko můžeme očekávat nějakou změnu v politicích, které produkuje.

Autor: Jakub Michálek | karma: 16.49 | přečteno: 1075 ×
Poslední články autora