Jakub Michálek

Velká říjnová informační revoluce

8. 11. 2012 0:33:41
Víte, že máte právo na informace, které schraňují a někdy úzkostlivě tají úřady? Není třeba složitých postupů, stačí jednoduchý krátký e-mail. Ministerstvo vnitra chystá novelu, která má razantně zasáhnout do práva na informace. Oslavte dnešní výročí a požádejte některý úřad o informace, ať už jde o podezřelé zakázky nebo výše mimořádných odměn. Můžete třeba vyjít z předpřipraveného vzoru.
Velká říjnová informační revoluce... v listopadu
Velká říjnová informační revoluce... v listopadu

Zajímá vás, jak se k informacím prakticky dostat? Protože teď píšu diplomovou práci na téma svobodný přístup k informacím, zejména povinné zveřejňování informací na Internetu, rozhodl jsem se sepsat několik úplně začátečnických rad.

Základní zásada zní následovně:

Poskytují se všechny informace, u kterých není zákonný důvod odepření

Povinnost poskytovat informace se týká všech informací, které má povinný subjekt k dispozici, pokud nespadají pod některý důvod odepření informace výslovně uvedený v zákoně č. 106/1999 Sb., o svobodném přístupu k informacím.

Povinnost poskytovat informace se týká všech veřejných institucí

Povinnými subjekty, které mají povinnost poskytovat informace jsou

  • státní orgány,

  • územní samosprávné celky a

  • veřejné instituce.

Veřejná instituce je obecný právní pojem, který zahrnuje

  • veřejné ústavy (např. veřejné vysoké školy, veřejné výzkumné instituce, veřejné sociální, zdravotní a starobní ústavy, Akademie věd, Grantová agentura, Institut státní správy a jiné rozpočtové a příspěvkové organizace),

  • veřejné podniky (Česká televize, Česká tisková kancelář, Český rozhlas, Česká konsolidační agentura, Agentura pro podporu podnikání a investic Czech-Invest, Středisko cenných papírů, Ředitelství silnic a dálnic ČR, Ředitelství vodních cest ČR, obchodní společnosti s majoritní majetkovou a rozhodovací účastí subjektu veřejné moci, pokud jsou založeny k dosahování veřejného účelu),

  • veřejné fondy (Fond národního majetku, Státní fond životního prostředí, Státní zemědělský intervenční fond, Vinařský fond, Fond dopravní infrastruktury, Fond rozvoje bydlení, Fond dětí a mládeže, Státní fond kultury aj.),

  • veřejné nadace (nadace a obecně prospěšné společnosti spravující veřejné prostředky),

  • jiné veřejné instituce (např. svazky obcí).

Zákon dává žadateli opravné prostředky, pokud nedostane informace

Povinný subjekt musí informace poskytnout do 15 dnů, ve výjimečných případech může lhůtu prodloužit. Pokud povinný subjekt některé informace neposkytl, musí vydat rozhodnutí o odmítnutí žádosti o informace. Proti rozhodnutí může podat žadatel odvolání do 15 dnů od jeho doručení. Pokud povinný subjekt vůbec nevydal rozhodnutí, může žadatel podat stížnost na postup při vyřizování žádosti o informace do 30 dnů od uplynutí lhůty pro poskytnutí informace. Odvolání a stížnost se podávají přímo u povinného subjektu, který je předá k rozhodnutí nadřízenému orgánu.

Povinné subjekty musí poskytnuté informace též zveřejnit na Internetu

Podle § 5 odst. 3 zákona o svobodném přístupu k informacím musí povinný subjekt do 15 dnů od poskytnutí informací na žádost tyto informace zveřejnit na Internetu. O informacích poskytnutých v jiné než elektronické podobě nebo mimořádně rozsáhlých elektronicky poskytnutých informacích postačí zveřejnit doprovodnou informaci vyjadřující jejich obsah. Při porušení této povinnosti může žadatel podat stížnost podle § 175 správního řádu.

Další informace naleznete na speciální webové stránce, kde najdete také stručné obrázkové shrnutí změn, které ministerstvo vnitra v zákoně navrhuje.

Autor: Jakub Michálek | karma: 15.90 | přečteno: 874 ×
Poslední články autora