Senátoři, nezpoplatňujte technické normy!

11. 02. 2016 0:00:00
Vyhrál jsem spor nad státem, aby bezplatně poskytoval technické normy ve stavebnictví. Stát rozsudek porušuje. Místo toho ministr Mládek (ČSSD) prosadil ve Sněmovně opětovné zpoplatnění. Pomohou senátoři zastavit tuhle levárnu?

Vážená paní senátorko, vážený pane senátore,

poslanci vám předložili návrh zákona, kterým znovu zpoplatňují technické normy ve stavebnictví. Technické normy ve stavebnictví jsou dokumenty, podle nichž se staví budovy, silnice a jiné stavby. Podle platného stavebního zákona mají být bezplatně dostupné (§ 196 odst. 2). Návrh zákona, kterým se mění zákon č. 22/1997 Sb., o technických požadavcích na výrobky, vám byl předložen v senátním tisku č. 195. Tisk má být projednán jako bod 5. na 19. schůzi Senátu (od 2. března 2016).

Bohužel stát zákonnou povinnost bezplatného poskytování nedodržuje. Úřad pro technickou normalizaci za tyto normy neoprávněně vybírá poplatky. Vytkl mu to jak Nejvyšší správní soud, tak Městský soud v Praze, který mu pravomocným a vykonatelným rozsudkem na můj návrh uložil, aby technické normy ve stavebnictví bezplatně poskytl. Bohužel Úřad pro technickou normalizaci soudem uloženou povinnost nesplnil. Zveřejnil pouze 4 normy z více než 20 norem ve stavebnictví. Je absurdní, aby stát odmítal plnit soudní rozhodnutí. Proto jsem byl nucen podat návrh na výkon rozhodnutí soudním vykonavatelem (soudní exekuci).

Problém předkládaného tisku č. 195 spočívá v tom, že ministr Mládek ve sněmovním výboru pro hospodářství prosadil dodatečné schválení pozměňovacího návrhu, který do technické novely (související s transpozicí evropského práva) přidává zpoplatnění technických norem ve stavebnictví. Jinými slovy ministr chce kvůli mé osobě a pravomocnému rozhodnutí soudu změnit zákon. Nežádám vás teď, abyste schválili bezplatné zveřejnění všech norem, i když by to jistě bylo v zájmu občanů a dobrý zákonodárce by to měl zvážit. Rozsudek se týká pouze technických norem v oblasti stavebnictví. Žádám vás pouze, abyste neposvěcovali stav, kdy stát porušuje zákon a, když mu soud uloží zjednat nápravu, ignoruje nezávislou justici a „řeší“ problém změnou zákona. (V tuto chvíli mám v ruce pravomocný a vykonatelný rozsudek Městského soudu v Praze č. j. 11A 3/2014-82 a požádal jsem o jeho soudní exekuci. Ani eventuální pozdější změna zákona již nemůže stát zprostit existující povinnosti, aby poskytl technické normy ve stavebnictví.) Tuto žádost tedy činím v čisté snaze posílit dobré právní prostředí v naší zemi.

Žádám vás, vážené paní senátorky a vážení senátoři, abyste potvrdili, že senát je pojistkou demokracie a předložený návrh zákona o technických požadavcích na výrobky, sen. tisk č. 195, vrátili poslanecké sněmovně v podobě, která zachová bezplatný přístup k technickým normám ve stavebnictví. Jsem přesvědčen, že drtivá většina občanů a zejména stavařů, architektů a inženýrů nesouhlasí se zpoplatněním technických norem ve stavebnictví.

Připojte se prosím k návrhu Vašeho kolegy, senátora Václava Lásky, jehož jsem v této věci oslovil, na vypuštění čl. V z návrhu novely o technických požadavcích na výrobky a podpořte tento návrh svým hlasem na plénu Senátu.

S pozdravem

Mgr. Bc. Jakub Michálek
právník a předseda klubu Pirátů v Zastupitelstvu hl. m. Prahy

Otevřený dopis senátorům Parlamentu České republiky

Autor: Jakub Michálek | čtvrtek 11.2.2016 0:00 | karma článku: 16.43 | přečteno: 687x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Občanské aktivity

Zdenek Horner

Kam až bude smět zajít žertování na letošního Apríla?

Ochránci pravých názorů a hodnot rozpoutali ve společnosti nejistotu. Neustálé zastrašování zaručeně neorganizovaných amatérských aktivistů, kteří reagují na 99 procent jakékoli argumentace tak, že jde o proruskou činnost ...

28.3.2024 v 20:26 | Karma článku: 19.11 | Přečteno: 377 | Diskuse

Zdenek Horner

Chybí mi rozhodný postoj české vlády a místních bezvýhradných izraelofilů

Nyní má česká vláda jedinečnou příležitost před celým světem dokázat, že bývalý satelit Sovětského Svazu není nyní satelitem USA. Měla by odsoudit nestabilní postoj vůči Izraeli, ale i vůči Ukrajině a posoudit zdali USA nejsou ...

27.3.2024 v 12:44 | Karma článku: 22.31 | Přečteno: 573 | Diskuse

Veronika Valíková Šubová

Naše stařečky dnes okradl zloděj vydávající se za pracovníka charity

Našim stařečkům je přes osmdesát let. Muž s přízvukem, kolem šedesáti let, mluvící slušnou češtinou, vydávající se za pracovníka charity, přijel v červeném hyundai pro knihy a ukradl Kapitánovým rodičům snubní prstýnky a šperky.

21.3.2024 v 18:43 | Karma článku: 27.78 | Přečteno: 931 |

Zdenek Horner

Milujeme NATO a proto Ukrajina zvítězí

Poté, co víme, že jsou na Ukrajině vojáci NATO, jsem již úplně klidný. Vítězství je v kapse. A kam se NATO vypraví příště? Bude to Bělorusko nebo Kazachstán? Gruzie? Ta už je rozpracovaná. Arménie by zatím byl těžký oříšek.

12.3.2024 v 12:54 | Karma článku: 33.68 | Přečteno: 941 | Diskuse

Zdenek Horner

Odpověď tazateli k uličnímu a kádrovému výboru

Tazatel se rozhořčuje, že se někdo ve zdejších diskusích cítí být pod knutou postupů někdejších uličních výborů. Vcelku pěkně vystihuje, jak se chovali a jakými pravomocemi byly tyto výbory za komunismus obdařeny, ale ...

10.3.2024 v 13:28 | Karma článku: 32.12 | Přečteno: 766 | Diskuse
Počet článků 18 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 1827

Jakub Michálek je zastupitel hl. m. Prahy za Piráty, profesí právník se zálibou v autorském právu a svobodném přístupu k informacím.

Seznam rubrik

Oblíbené blogy

více

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Velikonoce 2024: Na Velký pátek bude otevřeno, v pondělí obchody zavřou

Otevírací doba v obchodech se řídí zákonem, který nařizuje, že obchody s plochou nad 200 čtverečních metrů musí mít...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...